Długość odcinka łączącego środki przekątnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Długość odcinka łączącego środki przekątnych

Post autor: Lbubsazob »

Dany jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ a,b (a>b)}\). Wyznaczyć długość odcinka łączącego środki przekątnych tego trapezu.
kopacz211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 sty 2010, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

Długość odcinka łączącego środki przekątnych

Post autor: kopacz211 »

zajrzyj tu:
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Długość odcinka łączącego środki przekątnych

Post autor: pingu »

Wyjdź ze środkowej trapezu: \(\displaystyle{ m= \frac{a+b}{2}}\)

pozdrawiam
pingu
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Długość odcinka łączącego środki przekątnych

Post autor: Lbubsazob »


\(\displaystyle{ \left|AB \right| =a \\
\left|CD \right| =b \\
\left| AG\right|= \frac{1}{2} \left| AC\right| \\
\left| BH\right| = \frac{1}{2} \left| BD\right|}\)


Teraz nie wiem czy dobrze to zrobiłam.
Z Talesa obliczyłam długość \(\displaystyle{ \left|EH \right|= \frac{1}{2}a}\) i \(\displaystyle{ EG= \frac{1}{2}b}\). Wychodzi na to, że \(\displaystyle{ \left|GH \right|}\) ma długość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a- \frac{1}{2} b}\).
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Długość odcinka łączącego środki przekątnych

Post autor: pingu »

bardzo dobrze
ODPOWIEDZ