pole, wysokość, obwód równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Natalia007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

pole, wysokość, obwód równoległoboku

Post autor: Natalia007 »

Wysokości równoległoboku pozostają w stosunku 3:5, a jeden bok jest o 6 cm dłuższy od drugiego.
a) oblicz obwód równoległoboku
b) wiedząc dodatkowo, że sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}}{3}}\), oblicz pole równoległoboku i długości jego wysokości
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 19:07 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
nietoperek671
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 28 lut 2010, o 09:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-York
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

pole, wysokość, obwód równoległoboku

Post autor: nietoperek671 »

a)
\(\displaystyle{ \frac{h}{H}= \frac{3}{5} ,
H= \frac{5}{3}h}\)


Liczymy pole na 2 sposoby:
P=(a+6)h
P=aH ,gdzie a to długość boku
czyli \(\displaystyle{ (a+6)h=aH \Leftrightarrow (a+6)h= \frac{5}{3}ah \Leftrightarrow a+6= \frac{5}{3}a
\Leftrightarrow a=9}\)


b)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{a} \Leftrightarrow \frac{h}{a}= \frac{ \sqrt{5} }{3} \Leftrightarrow
h=3 \sqrt{5}}\)

\(\displaystyle{ P=ah \Leftrightarrow P=27 \sqrt{5}}\)
Chyba jakoś tak to będzie
ODPOWIEDZ