pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2010, o 17:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
pole trapezu
W trapezie opisanym na okręgu kąty przy dłuższej postawie mają mairy 60stopni i 30stopni a długosc wysokosci tego trapezu jest rowna 6. oblicz pole trapezu oraz dlugosc jego podstaw.
- misia27
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 12 lut 2010, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
pole trapezu
a, b długości podstaw
c,d długości ramion
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
z własności trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ c=12}\)\(\displaystyle{ d=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ a+b=12+4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left( a+b\right)*h}\)
\(\displaystyle{ P=3* \left(12+4 \sqrt{3} \right)}\)
c,d długości ramion
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
z własności trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ c=12}\)\(\displaystyle{ d=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ a+b=12+4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left( a+b\right)*h}\)
\(\displaystyle{ P=3* \left(12+4 \sqrt{3} \right)}\)