murawa stadionu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
men131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna

murawa stadionu

Post autor: men131 »

Na rysunku przedstawiono plan murawy stadionu wokół której wytyczona będzie bieżnia lekkoatletyczna.
Zapisz za pomocą r jaka będzie długość wewnętrznej krawędzi bieżni
Oblicz jaki powinien być promień r aby jedno okrążenie stadionu przy wewnętrznej krawędzi bieżni miało długość 400m
Na zacieniowanym na rysunku fragmencie murawy planuje się wytyczenie boiska piłkarskiego którego długośc i szerokość w metrach powinny wyrażac się liczbami całkowitymi. Jakie najwieksze wymiary mogłoby miec to boisko?
We wszystkich obliczeniach przyjmij \(\displaystyle{ \pi}\)= \(\displaystyle{ \frac{22}{7}}\)
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

murawa stadionu

Post autor: macpra »

men131 pisze:Zapisz za pomocą r jaka będzie długość wewnętrznej krawędzi bieżni
Długość bieżni to obwód koła o promieniu \(\displaystyle{ r}\) oraz 2 razy długość \(\displaystyle{ (100-r)}\) a zatem:

\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{22}{7} r+2(100-r)\\
\frac{30}{7}r+200}\)

men131 pisze:Oblicz jaki powinien być promień r aby jedno okrążenie stadionu przy wewnętrznej krawędzi bieżni miało długość 400m
rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ \frac{30}{7}r+200=400\\
r=46 \frac{2}{3}}\)

men131 pisze:Na zacieniowanym na rysunku fragmencie murawy planuje się wytyczenie boiska piłkarskiego którego długośc i szerokość w metrach powinny wyrażac się liczbami całkowitymi. Jakie najwieksze wymiary mogłoby miec to boisko?
szczerze nie wiem o co chodzi... przy założeniu, że chodzi o wymiary boiska przy przyjęciu r z drugiego pytania to otrzymamy wyniki:

- szerokość boiska \(\displaystyle{ 100-46 \frac{2}{3}=53 \frac{1}{3}}\) - zatem największa szerokość to \(\displaystyle{ 53}\)
- długość \(\displaystyle{ 2r=2 \cdot 46 \frac{2}{3}= 93 \frac{1}{3}}\) - długość to \(\displaystyle{ 93}\)
ODPOWIEDZ