trapez prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

trapez prostokątny

Post autor: nogiln »

W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ \sphericalangle A= \sphericalangle D=90 ^{o}}\) dane są boki \(\displaystyle{ AD=12 \ cm}\), \(\displaystyle{ CD=8 \ cm}\), \(\displaystyle{ BC=13 \ cm}\). Oblicz długość boku \(\displaystyle{ AB}\), rozpatrz dwa przypadki

chodzi mi o te przypadki
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

trapez prostokątny

Post autor: macpra »



W pierwszym przypadku \(\displaystyle{ |AB|=13}\).
W drugim przypadku \(\displaystyle{ |AB|=3}\).
ODPOWIEDZ