Witam! Jak zwykle dostałem kartkę powtórzeniową z zadaniem z którym nie mogę sobie poradzić. Oto treść:
W trapezie ABCD (AB || CD) dane są:
|AB|= 10
|DC|= 6 oraz dłudość ramienia |AD|=4. W jakiej odległości od punktu D przecinają sięproste AD i BC ?
// Próbowałem z twierdzeniem Talesa ale coś mi nie wychodzi. Ktoś wie jak można to obliczyć ?
Odległość przecięcia prostych od punktu z trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Odległość przecięcia prostych od punktu z trapezu
oznaczmy punkt ten jako E. Wtedy z tw. Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{ED}{6} = \frac{(ED+4)}{10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ED}{6} = \frac{(ED+4)}{10}}\)