1) W rombie o boku długości 10 cm kąt rozwarty ma miarę 5 razy większą od miARY kąta ostrego. Oblicz pole tego rombu.
Proszę o wyjAśnienie tego zadania.
Pole rombu z własnościami kątów wewnętrznych
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole rombu z własnościami kątów wewnętrznych
\(\displaystyle{ 2 \alpha +2 \beta =360^o}\)
\(\displaystyle{ \beta =5 \alpha}\)
\(\displaystyle{ 2 \alpha +10 \alpha =360^o}\)
\(\displaystyle{ 12 \alpha =360^o \Rightarrow \alpha =30^o}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 \cdot sin \alpha = 10^2 \cdot \frac{1}{2} = 50 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ \beta =5 \alpha}\)
\(\displaystyle{ 2 \alpha +10 \alpha =360^o}\)
\(\displaystyle{ 12 \alpha =360^o \Rightarrow \alpha =30^o}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ P=a^2 \cdot sin \alpha = 10^2 \cdot \frac{1}{2} = 50 \ cm^2}\)
Pole rombu z własnościami kątów wewnętrznych
Mam pytanie dotyczące obliczenia pola w tym zadaniu, czy można skorzystać z jakiegoś innego wzoru nie używając wzoru z sinusem. Można np. obliczyć pole z podobieństwa ?