1.Stosunek miar kątów czworokąta jest równy 1:2:3:4. Zatem największy kąt tego wielokąta ma miarę ??
2.Stosunek długości ramion trapezu prostokątnego jest równy 2:1. Miara kąta rozwartego tego trapezu jest równa ??
miary kątów-plis
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 6 razy
miary kątów-plis
\(\displaystyle{ 1) 1x+2x+3x+4x = 360 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ 10x = 360 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ x = 36 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ 4x = 144 ^{o}}\)
2) Rozrysuj to. Poprowadź wysokość trapezu od wierzchołka tam gdzie kąt rozwarty. Zauważ że ten trójkąt, który powstanie jest dość specyficzny.
\(\displaystyle{ 10x = 360 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ x = 36 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ 4x = 144 ^{o}}\)
2) Rozrysuj to. Poprowadź wysokość trapezu od wierzchołka tam gdzie kąt rozwarty. Zauważ że ten trójkąt, który powstanie jest dość specyficzny.