Pole równoległoboku - zadanie dla mocnego..

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
baxter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 1 raz

Pole równoległoboku - zadanie dla mocnego..

Post autor: baxter »

Nie moge sobie poradzic z nastepujacym zadaniem:
Oblicz pole równoległoboku, mając dany kąt ostry α (alfa) oraz przekątne p i q, przy czym p > q.

POMOCYYYYYYY!!!
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Pole równoległoboku - zadanie dla mocnego..

Post autor: Calasilyar »




P=ah
a=x+y

h^2+(2y+x)^2=p^2
x^2+h^2=q^2

tgα=h/y
h=y tgα

wychodzi układ trzech równań z trzema niewiadomymi (x,y,h), a z tym dasz już sobie radę
ODPOWIEDZ