pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
pole równoległoboku
Pole równoległoboku wynosi 30. Na boku AB zaznaczono punkty K, M, a na boku DC - punkty L, N a taki sposób, że KL jest równoległe MN jest równloegłe BC. Pola czworokątów AKLD i KMNL są odpowiednio równe 6 i 9. Oblicz AK : KM : MB.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
pole równoległoboku
Długości te są proporcjonalne do pól poszczególnych czworokątów. Pole MBCN wynosi 15. Zatem:
\(\displaystyle{ AK : KM : MB= 6:9:15=2:3:5}\)
\(\displaystyle{ AK : KM : MB= 6:9:15=2:3:5}\)