obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
obwód trapezu
Trapez prostokątny opisany na okręgu o promieniu 2 ma jedną podstawę dwa razy dłuższą od drugiej. Obliz obwód tego trapezu
Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, o 19:39 przez Ankaaa993, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 16:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tymczasowo Kraków
- Pomógł: 2 razy
obwód trapezu
nie mam teraz czasu pisać ale zrobiłam rysunek
podstawowe do rozwiązania jest zauważenie, ze a=2+b i że c-b=a
i następnie wyprowadzenie a z twierdzenia pitagorasa.-- 28 lut 2010, o 11:08 --0) a=2+b
c-b=a
1) z czego wynika:
b= a-2
c=2a-2
następnie 2) rozpisujemy twierdzenie pitagorasa dotyczące trójkąta o bokach: "a", 4 (wysokość trapezu/ trójkąta = średnica koła) oraz "b+c"):
\(\displaystyle{ a^{2} + 4^{2} = (b+c)^{2}}\)
podstawiamy za b i c i otrzymujemy 3) układ z jedną niewiadomą
\(\displaystyle{ a^{2} + 16 = (3a - 4)^{2}}\)
co daje wynik 4) a= 3
5) wiemy, że wysokość trapezu i lewy bok (prostopadły) są równe średnicy koła (4), oraz że podstawy są kolejno równe 3 i 6. pozostaje nam obliczenie bok "b+c", czyli:
b+c= 3a - 4 = 3 x 3 - 4 = 5
Obwód = 4 + 3 + 6 + 5 = 18
podstawowe do rozwiązania jest zauważenie, ze a=2+b i że c-b=a
i następnie wyprowadzenie a z twierdzenia pitagorasa.-- 28 lut 2010, o 11:08 --0) a=2+b
c-b=a
1) z czego wynika:
b= a-2
c=2a-2
następnie 2) rozpisujemy twierdzenie pitagorasa dotyczące trójkąta o bokach: "a", 4 (wysokość trapezu/ trójkąta = średnica koła) oraz "b+c"):
\(\displaystyle{ a^{2} + 4^{2} = (b+c)^{2}}\)
podstawiamy za b i c i otrzymujemy 3) układ z jedną niewiadomą
\(\displaystyle{ a^{2} + 16 = (3a - 4)^{2}}\)
co daje wynik 4) a= 3
5) wiemy, że wysokość trapezu i lewy bok (prostopadły) są równe średnicy koła (4), oraz że podstawy są kolejno równe 3 i 6. pozostaje nam obliczenie bok "b+c", czyli:
b+c= 3a - 4 = 3 x 3 - 4 = 5
Obwód = 4 + 3 + 6 + 5 = 18
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wwa
obwód trapezu
można prościej, jesli przyjmiemy, że a to górna podstawa trapezu, wtedy c jest jego ramieniem.
korzystając z tego, że w trapez można wpisać koło tylko wtedy gdy suma jego boków równa się sumie jego podstaw, zapisujemy :
\(\displaystyle{ h + c = 3a \wedge h ^{2} + a ^{2} = c ^{2}}\)
h wynosi 4 (bo h = 2r) więc znajdujemy a (można wyznaczyć z pierwszego równania c = 3a - 4 i podstawić do drugiego. Mamy a, mamy c, mamy h więc liczymy obwód Ob = 3a + h + c = 3x3+4+5=18
korzystając z tego, że w trapez można wpisać koło tylko wtedy gdy suma jego boków równa się sumie jego podstaw, zapisujemy :
\(\displaystyle{ h + c = 3a \wedge h ^{2} + a ^{2} = c ^{2}}\)
h wynosi 4 (bo h = 2r) więc znajdujemy a (można wyznaczyć z pierwszego równania c = 3a - 4 i podstawić do drugiego. Mamy a, mamy c, mamy h więc liczymy obwód Ob = 3a + h + c = 3x3+4+5=18