ośmiokąt foremny wpisany w kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
ośmiokąt foremny wpisany w kwadrat
\(\displaystyle{ y=z \sqrt{2}=a-2z \\
z \sqrt{2}=a-2z \\
z \sqrt{2}+2z=a \\
z( \sqrt{2}+2)=a \\
z= \frac{a}{2+ \sqrt{2} }}\)-- 27 lut 2010, o 18:26 --\(\displaystyle{ y=z \sqrt{2}\\
y=( \frac{a}{2+ \sqrt{2} })\cdot \sqrt{2}= \frac{a \sqrt{2} }{2+ \sqrt{2} }= \frac{a \sqrt{2}(2- \sqrt{2}) }{(2- \sqrt{2})(2+ \sqrt{2}) }= \frac{2a \sqrt{2}-2a }{2^2- \sqrt{2}^2 }= \frac{2a( \sqrt{2}-1) }{2}=a( \sqrt{2}-1)}\)
z \sqrt{2}=a-2z \\
z \sqrt{2}+2z=a \\
z( \sqrt{2}+2)=a \\
z= \frac{a}{2+ \sqrt{2} }}\)-- 27 lut 2010, o 18:26 --\(\displaystyle{ y=z \sqrt{2}\\
y=( \frac{a}{2+ \sqrt{2} })\cdot \sqrt{2}= \frac{a \sqrt{2} }{2+ \sqrt{2} }= \frac{a \sqrt{2}(2- \sqrt{2}) }{(2- \sqrt{2})(2+ \sqrt{2}) }= \frac{2a \sqrt{2}-2a }{2^2- \sqrt{2}^2 }= \frac{2a( \sqrt{2}-1) }{2}=a( \sqrt{2}-1)}\)