Czworokąt wpisany w okrąg.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ja_czyli_kluska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 5 razy

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: ja_czyli_kluska »

Obwód czworokąta jest równy 54 cm. W czworokąt ten wpisano koło o promieniu 4 cm. Oblicz pole danego czworokąta.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: wb »

Zauważ na podstawie rysunku, że pole tego czworokata składa się z czterech pól trójkątów, których bokami są boki czworokata zaś wysokościami promien koła r=4. Wówczas:
P=4a/2+4b/2+4c/2+4d/2=2a+2b+2c+2d=2(a+b+c+d)=2*54=108 , gdzie a, b, c, d są długościami boków czworokata.
ODPOWIEDZ