Oblicz pole sześciokąta foremnego, którego najdłuższa przekątna ma długośc 8 cm.
jeżeli mogłabym prosic o szczegółowe obliczenia byłabym bardzo wdzięczna, ponieważ zupełnie nie rozumiem nic z geometrii
z góry bardzo dziękuje
pole sześciokąta foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
pole sześciokąta foremnego
Pole sześciokąta foremnego składa się z 6 trójkątów foremnych (równobocznych). Nadjłuższa przekątna będzie 2 razy dłuższa niż bok tego trójkąta. Czyli:
\(\displaystyle{ d=2a=8 \\
P=6a^{2} \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ d=2a=8 \\
P=6a^{2} \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)