Z punktu K oddalonego o 30 m od masztu widać wierzchołek masztu pod kątem 30 stopni .Z jakiej odległości widać ten wierzchołek pod kątem 60stopni??
Proszę o pomoc
Z punktu K
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 14:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Z punktu K
Niech h będzie wysokością masztu, a y szukaną odległością, wówczas:
\(\displaystyle{ \frac{h}{30m}=tg30^{o}}\)
\(\displaystyle{ h=10\sqrt{3}m}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{y}=tg60^{o}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{h}{tg60^{o}}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{10\sqrt{3}m}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ y=10m}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{30m}=tg30^{o}}\)
\(\displaystyle{ h=10\sqrt{3}m}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{y}=tg60^{o}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{h}{tg60^{o}}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{10\sqrt{3}m}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ y=10m}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 14:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin