Długość promienia okręgu
Długość promienia okręgu
Na trójkącie prostokątnym, którego przyprostokątne mają długości 10 cm i 6 cm opisano okrąg. Oblicz długość promienia tego okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długość promienia okręgu
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}c}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{10^2 + 6^2} = \sqrt{136}=2 \sqrt{34}}\)
\(\displaystyle{ R= \sqrt{34}}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{10^2 + 6^2} = \sqrt{136}=2 \sqrt{34}}\)
\(\displaystyle{ R= \sqrt{34}}\)