Stosunek pól
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
Stosunek pól
W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokatnej AB taki że D należy do BC, E nalezy do AC.długość tego odcinka jest równa przyprostokatnej AC zaś kąt przeciwległy tej przyprostokatnej ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz stosunek pola trójkąta DEC do pola trójkąta ABC
Ostatnio zmieniony 26 lut 2010, o 10:22 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Litery alfabetu greckiego należy zapisywać za pomocą LaTeX-a.Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Litery alfabetu greckiego należy zapisywać za pomocą LaTeX-a.Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Stosunek pól
\(\displaystyle{ \frac{a}{c} = sin(\alpha) \,\,\,}\) ; a - dana przyprostokątna, c - przeciwprostokątna.
Napisz wzory na pola i z podobieństwa trójkątów określ skalę podobieństwa i wyjdzie.
Napisz wzory na pola i z podobieństwa trójkątów określ skalę podobieństwa i wyjdzie.