W trapez rownoramienny , w ktorym kat ostry ma miare 60st. wpisano okrag o promieniu dlugosci \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\) oblicz pole i obwod tego trapezu.
wyliczylem z wlasnosci trojkata 30,60,90 st. wysokosc tego trapezu rowna sie 2r+ \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\) wiec dlugosc dwoch ramion rowna sie 20. a roznica dluzesz podstawy od krotszej to 10+10=20 nie wiem skad wziac wart. drugiej podstawy. gornej.
Trapez rownoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 13 razy
Trapez rownoramienny
jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg to sumy przeciwległych boków są takie same
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Trapez rownoramienny
a, b - podstay
c - ramiona
\(\displaystyle{ h=2r = r \cdot 5 \sqrt{3}=10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{h}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{10 \sqrt{3} }{c}}\)
\(\displaystyle{ c =10 \sqrt{3} \cdot \frac{2}{ \sqrt{3} }=20}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ a+b=40}\)
\(\displaystyle{ Ob= a+b+2c = 80}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b)h = 20 \cdot 10 \sqrt{3} = 200 \sqrt{3}}\)
c - ramiona
\(\displaystyle{ h=2r = r \cdot 5 \sqrt{3}=10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{h}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{10 \sqrt{3} }{c}}\)
\(\displaystyle{ c =10 \sqrt{3} \cdot \frac{2}{ \sqrt{3} }=20}\)
\(\displaystyle{ a+b=2c}\)
\(\displaystyle{ a+b=40}\)
\(\displaystyle{ Ob= a+b+2c = 80}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(a+b)h = 20 \cdot 10 \sqrt{3} = 200 \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2010, o 23:04 przez agulka1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Trapez rownoramienny
W czworokąt wypukły można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków czworokąta są równe.
podstawa+podstawa=ramię+ramię
podstawa+podstawa=ramię+ramię