trapez, stosunek dlugosci podstaw

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Scrouge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STRZELCE
Podziękował: 2 razy

trapez, stosunek dlugosci podstaw

Post autor: Scrouge »

Witam. Bardzo proszę o pomoc w zadaniu :

Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z dłuższą podstawa i ramieniem trapezu kąty o wspólnym wierzchołku równe odpowiednio 2\(\displaystyle{ \alpha}\), 3\(\displaystyle{ \alpha}\). Wykaż, że stosunek długości dłuższej podstawy do długości krótszej podstawy trapezu jest równy \(\displaystyle{ k= \frac{sin7\alpha}{sin3\alpha}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trapez, stosunek dlugosci podstaw

Post autor: piasek101 »

Wyznacz kąty trójkątów (wrysuj jedną przekątną) w zależności od alfa.

Idzie z tw sinusów.
ODPOWIEDZ