trójkaty podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

trójkaty podobne

Post autor: asiula0321 »

Długości boków trójkata ABC tworzą ciąg geometryczny. Trójkat DEF mo boki których długości są równe wysokościom trójkata ABC. Wykaż że trójkaty ABC i DEF są pododne.
koshamo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 lut 2010, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Augustów
Pomógł: 2 razy

trójkaty podobne

Post autor: koshamo »

\(\displaystyle{ a:aq:aq^{2}}\)\(\displaystyle{ =1:q:q^{2}}\) proporcje długości boków w trójkącie ABC

z porównania pola trójkąta wynika, że
\(\displaystyle{ ah_{1}}\)=\(\displaystyle{ aqh_{2}}\)=\(\displaystyle{ aq^{2}}\)\(\displaystyle{ h_{3}}\)

\(\displaystyle{ h_{1}}\)=\(\displaystyle{ qh_{2}}\)=\(\displaystyle{ q^{2}}\)\(\displaystyle{ h_{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{2}}\)=\(\displaystyle{ qh_{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{1}}\)=\(\displaystyle{ aq^{2}}\)\(\displaystyle{ h_{3}}\)
wobec tego proporcje długości boków w trójkącie DEF wynoszą
\(\displaystyle{ h_{3}}\)\(\displaystyle{ :h_{2}}\)\(\displaystyle{ :h_{1}}\)=
=\(\displaystyle{ h_{3}}\):\(\displaystyle{ qh_{3}}\):\(\displaystyle{ q^{2}}\)\(\displaystyle{ h_{3}}\)\(\displaystyle{ =1:q:q^{2}}\)

co oznacza że trójkąty są podobne
ODPOWIEDZ