pole czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

pole czworokąta

Post autor: asiula0321 »

Wykaż że pole czworokata wypukłego jest równe połowie iloczynu jego przekątnych i sinusa kąta zawartego między nimi.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole czworokąta

Post autor: piasek101 »

Wprowadzasz wysokości trójkątów (po przecięciu jedną przekątną) prostopadłe do przekatnej i liczysz pole czworokąta jako sumę pól tych trójkątów - wysokości uzależniasz od kawałków drugiej przekątnej i sinusa kąta między przekątnymi.
monika.maksimiuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

pole czworokąta

Post autor: monika.maksimiuk »

Oblicz pole powierzchni czworoboku o bokach: a= 79,25, b=144,5, c=69, d=144,5
ODPOWIEDZ