Obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
Obwód trapezu
Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\). Promień koła wpisanego w ten trapez jest równy r. Oblicz obwód trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 13 razy
Obwód trapezu
ramię przy kącie prostym jest równe 2r
drugie ramię jest równe \(\displaystyle{ \frac{2r}{sin \alpha }}\)
w trapez można wpisać okrąg, więc suma długości podstaw jest równa sumie długości ramion
obwód jest równy 2 \(\displaystyle{ \cdot}\)suma długości ramion
drugie ramię jest równe \(\displaystyle{ \frac{2r}{sin \alpha }}\)
w trapez można wpisać okrąg, więc suma długości podstaw jest równa sumie długości ramion
obwód jest równy 2 \(\displaystyle{ \cdot}\)suma długości ramion