pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
pole równoległoboku
kłopotliwe zadanko:( a oto jego treść: Punkty ABCD są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku o obwodzie równym 26. Kąt ABC=120 A promień okręgu wpisanego w trójkąt BCD jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). oblicz długość boków i pole tego równoległoboku
Ostatnio zmieniony 26 lut 2010, o 21:18 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Pomógł: 10 razy
pole równoległoboku
kąt ABCD, a to ciekawe... podejrzewam, że chodziło o kąt ABC. jeśli kąt rozwarty w rombie ma miarę \(\displaystyle{ 120^{o}}\), to romb ten składa się z dwóch przystających trójkątów równobocznych o boku a, gdzie :
\(\displaystyle{ 4*a=26 \Rightarrow a=6,5}\)
pole można policzyć z sumy dwóch pól trójkątów:
\(\displaystyle{ P_{r}=2*P_{t} \wedge P_{t}= \frac{a ^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{r}= 21,125 * \sqrt{3}}\)
promień widocznie jest dla zmyłki, albo jak ktos nie zauważy trójkątów
\(\displaystyle{ 4*a=26 \Rightarrow a=6,5}\)
pole można policzyć z sumy dwóch pól trójkątów:
\(\displaystyle{ P_{r}=2*P_{t} \wedge P_{t}= \frac{a ^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ P_{r}= 21,125 * \sqrt{3}}\)
promień widocznie jest dla zmyłki, albo jak ktos nie zauważy trójkątów
pole równoległoboku
Skąd wziął się ten romb, nie wiem, ale...
\(\displaystyle{ 2a + 2b = 26 \Rightarrow a + b = 13}\)
Niech b będzie krótszym bokiem.
Równoległobok ma kąt ostry \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\), bo suma kątów to \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
Odcinek łączący środek okręgu wpisanego z wierzchołkiem kąta ostrego dzieli go na połowę.
Jeden promień okręgu opuszczony na bok b, drugi na przekątną równoległoboku. Oba promienie tworzą kąt prosty z bokiem b i przekątną, wycinają więc kwadrat o boku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Wobec tego bok \(\displaystyle{ b = \sqrt{3} + x}\).
Brakującą wartość x znajdujemy z \(\displaystyle{ tg \frac{ \pi }{6} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\).
Stąd x = 3.
A zatem \(\displaystyle{ b = 3 + \sqrt{3}}\)
A zatem \(\displaystyle{ a = 10 - \sqrt{3}}\)
Jak wyżej zauważyliśmy równoległobok składa się z dwóch trójkątów prostokątnych, a zatem jego pole:
\(\displaystyle{ P=2 \frac{1}{2}(10- \sqrt{3})(3+ \sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ 2a + 2b = 26 \Rightarrow a + b = 13}\)
Niech b będzie krótszym bokiem.
Równoległobok ma kąt ostry \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\), bo suma kątów to \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
Odcinek łączący środek okręgu wpisanego z wierzchołkiem kąta ostrego dzieli go na połowę.
Jeden promień okręgu opuszczony na bok b, drugi na przekątną równoległoboku. Oba promienie tworzą kąt prosty z bokiem b i przekątną, wycinają więc kwadrat o boku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
Wobec tego bok \(\displaystyle{ b = \sqrt{3} + x}\).
Brakującą wartość x znajdujemy z \(\displaystyle{ tg \frac{ \pi }{6} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\).
Stąd x = 3.
A zatem \(\displaystyle{ b = 3 + \sqrt{3}}\)
A zatem \(\displaystyle{ a = 10 - \sqrt{3}}\)
Jak wyżej zauważyliśmy równoległobok składa się z dwóch trójkątów prostokątnych, a zatem jego pole:
\(\displaystyle{ P=2 \frac{1}{2}(10- \sqrt{3})(3+ \sqrt{3})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz