Mam pytanie dotyczace zadania:Oblicz pole trójkata gdy jego dwa boki mają długość 14cm i 16 cm a kat miedzy nimi ma miare b)45 stopni c)60 stopni
bo znalazłam temat z tej strony i był podany wzór ze pomnozyc boki i pomnozyc przez sinus \(\displaystyle{ \alpha}\) i punkt a) i mi wyszedł a reszta juz nie...co robie zle/????
oblicz pole trojkata gdy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj.podlaskie
oblicz pole trojkata gdy
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 14 \cdot 16 \cdot sin45}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 14 \cdot 16 \cdot sin60}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 14 \cdot 16 \cdot sin60}\)
oblicz pole trojkata gdy
tak robie ale wychodzi mi wynik nie zgodny z odpowiedzia z tyłu ksiazki bo w b) powinno byc \(\displaystyle{ 56 \sqrt{3}}\)