przekątne rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gwazda6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 lut 2010, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

przekątne rombu

Post autor: gwazda6 »

jedna z przekątnych rombu jest dwukrotnie dłuższa od drugiej. jeśli obwód tego rombu jest równy 5 pierwiastek z 8 to jego dłuższa przekątna jest równa...
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

przekątne rombu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ Ob=4a=5 \sqrt{8} =10 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ a = \frac{10 \sqrt{2} }{4}= \frac{5 \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ d_{1}=2d_{2} \Rightarrow d_{2}= \frac{1}{2}d_{1}}\)


\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} d_{1}\right) ^2 = a^2 - \left( \frac{1}{2}d_{2} \right) 2}\)

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} d_{1}\right) ^2 = \left(\frac{5 \sqrt{2} }{2} \right) -\left( \frac{1}{4}d_{1} \right)^2}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}d_{1}^2 = \frac{50}{4}- \frac{1}{16}d_{1}^2}\)

\(\displaystyle{ \frac{5}{16}d_{1}^2 = \frac{50}{4}}\)

\(\displaystyle{ d_{1}^2 = \frac{50}{4} \cdot \frac{16}{5} = 40}\)

\(\displaystyle{ d_{1}= \sqrt{40} = 2 \sqrt{10}}\)
gwazda6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 lut 2010, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

przekątne rombu

Post autor: gwazda6 »

w odpowiedziach jest podane a)1cm b)8cm c)16 d) 20 więc coś się nie zgadza
wolepolski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 maja 2011, o 16:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wyspa

przekątne rombu

Post autor: wolepolski »

może dlatego, że w poleceniu jest osiem pierwiastków z pięciu (?!), a nie pięć pierwiastków z ośmiu?
ODPOWIEDZ