Trapez opisany na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
Trapez opisany na okręgu
W trapezie opisanym na okręgu długości ramion AD I BC są odpowiednio równe 9 i 15. Środkowa trapezu dzieli go na dwa trapezy, których stosunek pól jest równy \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\). Wyznacz długości podstaw trapezu.
Tu jest rozwiazanie post564807.htm
tylko nie radze sobie z uproszczeniem tego rownania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3\frac{(a+ \frac{a+b}{2})r }{2} =5 \frac{( \frac{a+b}{2}+b )r}{2} \\ a+b=24 \end{cases}}\)
Tu jest rozwiazanie post564807.htm
tylko nie radze sobie z uproszczeniem tego rownania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3\frac{(a+ \frac{a+b}{2})r }{2} =5 \frac{( \frac{a+b}{2}+b )r}{2} \\ a+b=24 \end{cases}}\)
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Trapez opisany na okręgu
tam, gdzie masz tzw. "piętrusy", czyli ułamek na ułamku, to w liczniku zrób ułamek o mianowniku 2. Dalej powinno jakoś pójść. Jak dalej nie wychodzi to mów - poradzimy:)
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 111 razy
Trapez opisany na okręgu
nadal cos mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ 3\frac{(a+ \frac{a+b}{2})*r }{2} = 5 \frac{( \frac{a+b}{2}+b)*r }{2} \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ 3 \frac{( \frac{2a}{2}+ \frac{a+b}{2})*r }{2} = 5 \frac{ \frac{a+b}{2}+ \frac{2b}{2})*r }{2} \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ 3 \frac{ \frac{3a+b}{2}*r }{2} = 5 \frac{ \frac{a+3b}{2}*r }{2}}\) /*2
\(\displaystyle{ \frac{3(3a+b)*r}{2}*2= \frac{5(a+3b)*r}{2}*2}\) /*2
3(3a+b)*r=5(a+2b)*r / :r
3(3a+b)=5(a+2b)
\(\displaystyle{ 3\frac{(a+ \frac{a+b}{2})*r }{2} = 5 \frac{( \frac{a+b}{2}+b)*r }{2} \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ 3 \frac{( \frac{2a}{2}+ \frac{a+b}{2})*r }{2} = 5 \frac{ \frac{a+b}{2}+ \frac{2b}{2})*r }{2} \Rightarrow}\)
\(\displaystyle{ 3 \frac{ \frac{3a+b}{2}*r }{2} = 5 \frac{ \frac{a+3b}{2}*r }{2}}\) /*2
\(\displaystyle{ \frac{3(3a+b)*r}{2}*2= \frac{5(a+3b)*r}{2}*2}\) /*2
3(3a+b)*r=5(a+2b)*r / :r
3(3a+b)=5(a+2b)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, o 16:15 przez daniel285, łącznie zmieniany 2 razy.
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Trapez opisany na okręgu
ajajajaj... nic tu postępu nie widać...
a jak chcesz to rozwiązać, skoro masz 3 niewiadome, a 2 równania?;>
nie czytałam treści zadania, więc może ułóż układ jeszcze raz:)
a jak chcesz to rozwiązać, skoro masz 3 niewiadome, a 2 równania?;>
nie czytałam treści zadania, więc może ułóż układ jeszcze raz:)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Trapez opisany na okręgu
Przecież ten układ sie uprościł:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3(3a + b)=5(a + 3b) \\ a+b=24 \end{cases}}\)
Szybko wyjdzie metodą przeciwnych współczynników.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3(3a + b)=5(a + 3b) \\ a+b=24 \end{cases}}\)
Szybko wyjdzie metodą przeciwnych współczynników.