koło samochodu
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
koło samochodu
Dlugoś śednicy koła samochodu wynosi 16 cali (1 cal=2,54cm). Oblicz ile obrotów w ciągu 20 minut wykona to koło gdy samochód jedzie z prędkością 90km/h. Zakładamy że \(\displaystyle{ \pi}\)=3,14
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 11:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 9 razy
koło samochodu
Samochód w godzinę przejedzie 90km. W 20 min przejedzie 3x mniej czyli 30km.
30km = 30 000m = 3 000 000 cm
1 obrót koła to jego obwód, czyli
\(\displaystyle{ 16 cali * \pi = 16 * 2,54 * 3,14 = 127,6096 cm}\)
Teraz dzielimy odległość przez 1 obrót i wyjdzie nam liczba obrotów:
\(\displaystyle{ \frac{3000000}{127,6096} \approx 23509}\)
30km = 30 000m = 3 000 000 cm
1 obrót koła to jego obwód, czyli
\(\displaystyle{ 16 cali * \pi = 16 * 2,54 * 3,14 = 127,6096 cm}\)
Teraz dzielimy odległość przez 1 obrót i wyjdzie nam liczba obrotów:
\(\displaystyle{ \frac{3000000}{127,6096} \approx 23509}\)