pole pięciokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

pole pięciokata

Post autor: marek12 »

W wypukłym pięciokacie \(\displaystyle{ ABCDE,}\) niech \(\displaystyle{ \angle EAB=\angle ABC=120^{\circ}, \angle ADB=30^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ \angle CDE=60^{\circ}}\). Niech \(\displaystyle{ AB=1}\). Pokaż że pole tego pięciokata jest mniejsze niz \(\displaystyle{ \sqrt{3}.}\)
ODPOWIEDZ