Miara kąta w czworokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Miara kąta w czworokącie
Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg o środku O. Ile wynosi miara kąta \(\displaystyle{ \sphericalangle AOC}\), jeśli \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=142^{\circ}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Miara kąta w czworokącie
Skorzystaj z tego ze miara kąta srodkowego jest dwa razy wieksza od miary kata wpisanego gdy oba katy oparte sa na tym samym łuku.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Miara kąta w czworokącie
Skoro jest on wpisany w okrąg, to
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC+\sphericalangle ADC=180^{o} \Rightarrow \sphericalangle ADC=38^{o}}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sphericalangle AOC}\) jest kątem środkowym opartym na tym samym łuku co kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\)
zatem ma miarę \(\displaystyle{ 2\sphericalangle ADC=76^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC+\sphericalangle ADC=180^{o} \Rightarrow \sphericalangle ADC=38^{o}}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sphericalangle AOC}\) jest kątem środkowym opartym na tym samym łuku co kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\)
zatem ma miarę \(\displaystyle{ 2\sphericalangle ADC=76^{o}}\)