1.W trapezie prostokątnym ABCD przedłużono nierównoległe boki AD i BD do przecięcia w punkcie O.Oblicz pole trójkąta ABO, jeśli |AB| = 12 cm, |BC| = 6 cm, |AD| = 4,8 cm i |CO| = 10cm.
2.W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki AD i DB takie, że |AD| = 3 cm i |DB| = 5 cm.Na jakie części zostanie podzielony bok BC symetralną boku AB, jeżeli bok BC ma długość 7 cm?
Odcinki proporcjonalne.Twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 6 razy
Odcinki proporcjonalne.Twierdzenie Talesa
Zad. 1
Z talesa masz:
\(\displaystyle{ \frac{|OC|}{|OD|} = \frac{|BC|}{|AD|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{|OC|} = \frac{6}{4,8}}\)
\(\displaystyle{ 10*4,8 = 6|OC|}\)
\(\displaystyle{ |OC| = 8}\)
Pole chyba wiesz jak obliczyć
Zad.2
Oznacz punkt przecięcia symetralnej z bokiem AB jako E, a z bokiem CB jako F. Wtedy masz z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{|BF|}{|BE|} = \frac{FC}{DE}}\)
\(\displaystyle{ \frac{7-|CF|}{4} = \frac{|CF|}{5-4}}\)
Wyliczasz CF z równania i wychodzi.
Z talesa masz:
\(\displaystyle{ \frac{|OC|}{|OD|} = \frac{|BC|}{|AD|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{|OC|} = \frac{6}{4,8}}\)
\(\displaystyle{ 10*4,8 = 6|OC|}\)
\(\displaystyle{ |OC| = 8}\)
Pole chyba wiesz jak obliczyć
Zad.2
Oznacz punkt przecięcia symetralnej z bokiem AB jako E, a z bokiem CB jako F. Wtedy masz z Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{|BF|}{|BE|} = \frac{FC}{DE}}\)
\(\displaystyle{ \frac{7-|CF|}{4} = \frac{|CF|}{5-4}}\)
Wyliczasz CF z równania i wychodzi.