cieciwy stosunki
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bieszczady
cieciwy stosunki
Cięciwa o promieniu 41 cm ma długość 80 cm. Odległość środka okręgu od tej cięciwy wynosi ??
Stosunek długości ramion trapezu prostokątnego ma jest równy 2:1. Miara kąta rozwartego tego trapezu wynosi ???
Stosunek długości ramion trapezu prostokątnego ma jest równy 2:1. Miara kąta rozwartego tego trapezu wynosi ???
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
cieciwy stosunki
Drugi raz (dlatego tam nie podpowiadałem) piszesz ,,dziwne" zadanie - zresztą nie tylko to.magdalenka_17 pisze:Cięciwa o promieniu 41 cm ma długość 80 cm. Odległość środka okręgu od tej cięciwy wynosi ??
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
cieciwy stosunki
Zadanie 1:
\(\displaystyle{ |AB|=80\\
|AS|=|BS|=41\\
|AC|=|BC|=40}\)
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |CS|^2+|BC|^2=|BS|^2\\
|CS|^2=41^2-40^2}\)-- 21 lut 2010, o 11:56 --
\(\displaystyle{ |AB|=80\\
|AS|=|BS|=41\\
|AC|=|BC|=40}\)
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |CS|^2+|BC|^2=|BS|^2\\
|CS|^2=41^2-40^2}\)-- 21 lut 2010, o 11:56 --
to fakt...piasek101 pisze:Drugi raz (dlatego tam nie podpowiadałem) piszesz ,,dziwne" zadanie - zresztą nie tylko to.magdalenka_17 pisze:Cięciwa o promieniu 41 cm ma długość 80 cm. Odległość środka okręgu od tej cięciwy wynosi ??
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
cieciwy stosunki
Wystarczyło sobie narysować:
W pierwszym mamy obliczyć długość czerwonego odcinka. Oczywiście zakładam, że jest to okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 41cm}\), a nie cięciwa...
W drugim wystarczy policzyć zaznaczony kąt - z funkcji trygonometrycznych (jeżeli nie wiesz co to jest, zastanów sie jakie kąty ma trójkąt prostokątny, w którym jeden bok jest dwa razy dłuższy od drugiego?)
Jeżeli nie wiesz jak zrobić jakieś zadanie z planimetrii/stereometrii to:
1. Wykonujesz rysunek, jeżeli dalej nic nie zauważasz to:
2. Szukasz wskazówek/rozwiązania na forum/w internecie (jest kilkanaście tematów z takim samym zadaniem)
3. Jeżeli punkt 1 i 2 nie poskutkował - zamieszczasz poprawnie przepisane zadanie w odpowiednim dziale używając \(\displaystyle{ \LaTeX}\)
W pierwszym mamy obliczyć długość czerwonego odcinka. Oczywiście zakładam, że jest to okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 41cm}\), a nie cięciwa...
W drugim wystarczy policzyć zaznaczony kąt - z funkcji trygonometrycznych (jeżeli nie wiesz co to jest, zastanów sie jakie kąty ma trójkąt prostokątny, w którym jeden bok jest dwa razy dłuższy od drugiego?)
Jeżeli nie wiesz jak zrobić jakieś zadanie z planimetrii/stereometrii to:
1. Wykonujesz rysunek, jeżeli dalej nic nie zauważasz to:
2. Szukasz wskazówek/rozwiązania na forum/w internecie (jest kilkanaście tematów z takim samym zadaniem)
3. Jeżeli punkt 1 i 2 nie poskutkował - zamieszczasz poprawnie przepisane zadanie w odpowiednim dziale używając \(\displaystyle{ \LaTeX}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bieszczady
cieciwy stosunki
no soryy... ja sobie tych zadań nie wymyśliłam .... tylko takie mam podane w zbiorze..:/
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
cieciwy stosunki
magdalenka_17 pisze:no soryy... ja sobie tych zadań nie wymyśliłam .... tylko takie mam podane w zbiorze..:/
To zmień zbiór - bo nie ma ,,cięciw z promieniem".magdalenka_17 pisze:Cięciwa o promieniu 41 cm ma długość 80 cm.
Takie też było w tym ,,zbiorze" ? Uważam, że za małą staranność przykładasz do przepisywania - a zapewne chciałabyś uzyskiwać ,,staranne" podpowiedzi.w innym poście magdalenka_17 pisze:Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{50} , \sqrt{72} , \sqrt{98}}\) są długościami boków trójkąta ABC. Trójkąt podobny do trójkąta ABC trójkąt o bokach długości ??
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bieszczady
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
cieciwy stosunki
takie czasy.... że nawet ludzie, którzy mają więcej niż 14 lat nie umieją pisać poprawnie, a jeśli już to wszystko jest na szybko, byle do przodu.... ehh...
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bieszczady
cieciwy stosunki
po 1 ja mam 14 lat a po drugie jakbyś miał tyle zadań i pisał o 11 w nocy bo wcześniej byś nie mógł to możemy pogadać