przekatne wewnetrzne szescianu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
andziaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 lut 2010, o 11:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska:)

przekatne wewnetrzne szescianu

Post autor: andziaa »

Znaleźć kąt między przekątnymi wewnętrzymi sześcianu. (dwoma sposobami)

Z tw. cosinusów zrobie, ale nie wiem jak mam wykorzystac geometrie analityczna. Jako wkazówka to mam wprowadzic układ współrzędnych i skorzystac z wzoru na iloczyn skalarny. Tylko mi cos nie wychodzi;/ Pomoze ktoś ???
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

przekatne wewnetrzne szescianu

Post autor: mat_61 »

No i skorzystaj z tej wskazówki:

Ustaw sześcian tak aby wierzchołek sześcianu był w początku układów współrzędnych a krawędzie zawierały się w osiach tego układu. Oblicz współrzędne wektorów a oraz b będących przekątnymi tego sześcianu i skorzystaj ze wzoru na iloczyn skalarny:

\(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b}=|\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot cos(\vec{a},\vec{b})}\)
ODPOWIEDZ