Twierdzenie Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
rafi_121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 gru 2009, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Twierdzenie Talesa

Post autor: rafi_121 »

Na poniższym rysunku proste przecinajace ramiona kata sa rownolegle.

a)Oblicz d, jesli a=4, b=2, c=3
b)Oblicz a + b, jesli b=40, c + d =90 d= 30
c)Oblicz e, jesli a=6, b=3,f=6
d)Oblicz f, jesli c=3, d=1,5 , e=2
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Twierdzenie Talesa

Post autor: silvaran »

Czego nie rozumiesz w tym zadaniu? Według mnie, to wcale nie wiesz jak wygląda twierdzenie Talesa, bo wszystkie informacje do rozwiązania zadania są w treści. Wystarczy tylko podstawić pod wzór i myśleć
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Twierdzenie Talesa

Post autor: Semtex4 »

a) d=4,5
b)a+b=67,5
c)e=9
d)f=3
ODPOWIEDZ