Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym ma długość 3 . Zatem bok tego trójkąta ma długość ??
Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{50} , \sqrt{72} , \sqrt{98}}\) są długościami boków trójkąta ABC. Trójkąt podobny do trójkąta ABC trójkąt o bokach długości ??
Środek S okręgu opisanego na trójkącie ABC należy do boku BC. Suma miar kątów ABC i BCA trójkąta ABC jest równa ??
Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 3 i dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki z których jeden ma długość 1. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość ??
Stosunek długości ramion trapezu prostokątnego ma jest równy 2:1. Miara kąta rozwartego tego trapezu wynosi ???
Cięciwa o promieniu 41 cm ma długość 80 cm. Odległość środka okręgu od tej cięciwy wynosi ??
co to w ogóle jest ???
promienie opisane i wpisane
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bieszczady
promienie opisane i wpisane
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 00:13 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
promienie opisane i wpisane
ZAd 1
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h=3}\)
\(\displaystyle{ h=4,5}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=4,5}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=9}\)
\(\displaystyle{ a=3 \sqrt{3}= \sqrt{27}}\)
ZAd 3
Z tw. Pitagorasa przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\). Tw. cosinusów na obliczenie kątów. od 90 odejmujesz kąt małego trójkąta który jest kawałkiem kata prostego. Masz kąty w dużym trójkącie i bok mający 3. Tw. sinusów, by wyliczyć kawałek przeciwprostokątnej i dodajesz do tego 1 i masz długość przeciwprostokątnej.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h=3}\)
\(\displaystyle{ h=4,5}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=4,5}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=9}\)
\(\displaystyle{ a=3 \sqrt{3}= \sqrt{27}}\)
ZAd 3
Z tw. Pitagorasa przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\). Tw. cosinusów na obliczenie kątów. od 90 odejmujesz kąt małego trójkąta który jest kawałkiem kata prostego. Masz kąty w dużym trójkącie i bok mający 3. Tw. sinusów, by wyliczyć kawałek przeciwprostokątnej i dodajesz do tego 1 i masz długość przeciwprostokątnej.
Pozdrawiam.