Dowód twierdzenia o prostych na płaszczyźnie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Dowód twierdzenia o prostych na płaszczyźnie

Post autor: Arst »

Witam,
natrafiłem na takie ciekawe (moim zdaniem) twierdzenie (A. Kiełbasa, P. Łukasiewicz. Matematyka, Matura 2009, 2010,cz. II, planimetria, z. 301):
Jeżeli \(\displaystyle{ n}\) prostych zawiera się w jednej płaszczyźnie i żadne dwie nie są równoległe oraz żadne trzy nie przechodzą przez jeden punkt, to proste te rozcinają płaszczyznę na \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(n^2+n+2)}\) rozłącznych części.
Czy ktoś wie gdzie można zapoznać się z jego dowodem?

Dzięki i pozdrawiam
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Dowód twierdzenia o prostych na płaszczyźnie

Post autor: Crizz »

Można to łatwo pokazać indukcyjnie. Sprawdź najpierw, że dla \(\displaystyle{ n=2}\) wzór się zgadza, a potem zastanów się, dlaczego dodanie do układu n takich prostych jeszcze jednej prostej powoduje powstanie n+1 nowych obszarów. Jak rozwiążesz ten problem, to masz dowód,bo:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(n^{2}+n+2)+(n+1)=\frac{1}{2}((n+1)^{2}+(n+1)+2)}\).
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Dowód twierdzenia o prostych na płaszczyźnie

Post autor: Arst »

Dzięki, dowód indukcyjny nie przeszedł mi przez myśl nawet w zadaniu z planimetrii ;p
ODPOWIEDZ