Witam. Szukam pomocy... jako humanistka nie specjalizuję się szczególnie w matematycznych zadaniach, choć nie twierdzę, że sobie z nimi też nie radzę... ale z geometrią to jest klapa ;P
Mam przykłady kilku zadań, z którymi kompletnie nie mogę sobie poradzić - zupełnie nie wiem od czego zacząć...
Podam treści zadań, nie oczekuję, że ktoś je za mnie zrobi, ale chciałabym, żeby ktoś mnie nakierował, a zrobię je sama - i później sprawdził, ewentualnie poprawił.
1. Oblicz długości boków dwóch kwadratów, wiedząc, że są one liczbami naturalnymi oraz, że różnica pól tych kwadratów jest równa:
a)5
b)21
2. W rombie o polu \(\displaystyle{ 4,8 dm^{2}}\) poprowadzono odcinek o długości 2,4 dm, który łączy środki sąsiednich boków rombu przy kącie rozwartym. Oblicz:
a) długość przekątnych rombu
b) obwód rombu
c) wysokość rombu
d) pole trójąta wyciętego z rombu przez dany odcinek
3. W trapezie, którego podstawy mają długość 10 cm i 4 cm, miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą 45 stopni i 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
4. Krótsza podstawa trapezu ma długość . Kąty przy tej podstawie mają miary 135 stopni i 60 stopni, a dłuższe ramię ma długość 18 cm. Oblicz pole tego trapezu.
5. Oblicz stosunek pól \(\displaystyle{ P_{1}}\) : \(\displaystyle{ P _{2}}\) figur, na które odcinek AB dzieli dany:
a) prostokąt, jeśli punkty A,C wyznaczają na jednym boku trzy równe odcinki, a punkt B jest środkiem przeciwległego boku
b) równoległobok, jeśli A jest środkiem krótszego boku, a punkty B, C, D wyznaczają na dłuższym boku cztery równe odcinki.
6. Budynek o powierzchni użytkowej 150 \(\displaystyle{ m^{2}}\) zaznaczono na planie zagospodarowania terenu jako prostokąt o wymiarach 20 cm na 30 cm.
a) oblicz skalę planu
b) wyznacz wymiary prostokąta przedstawiającego dany budynek na mapie w skali 1:500
Proszę o pomoc - moje gg: 5132489
-- 20 lut 2010, o 17:33 --
zad. 6 a) zrobiłam, wyszło mi 1:50
-- 20 lut 2010, o 17:37 --
6 b) 2 cm X 3 cm
Romb, trapez, podobieństwo figur.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Romb, trapez, podobieństwo figur.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 17:56 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Romb, trapez, podobieństwo figur.
1.
a, b - boki
\(\displaystyle{ a^2-b^2=5}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=5}\) (i zgadywać)
2. Z Talesa masz, że dłuższa przekątna = \(\displaystyle{ 2\cdot 2,4 dm}\)
a, b - boki
\(\displaystyle{ a^2-b^2=5}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=5}\) (i zgadywać)
2. Z Talesa masz, że dłuższa przekątna = \(\displaystyle{ 2\cdot 2,4 dm}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, o 18:04 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Romb, trapez, podobieństwo figur.
Zdrzemnęłam się.
Hm, w pierwszym zadaniu też do tego doszłam, że \(\displaystyle{ a^{2}}\) - \(\displaystyle{ b^{2}}\) = 5, lecz później nie wiedziałam co mam zrobić z dwoma niewiadomymi. Z reguły był albo jakiś haczyk, albo układ równań, a tu niczego więcej się nie dopatrzyłam Zgadywać, hmm. Najmniejsze to będą 3 i 2.
Zerknę na dalsze zadania...
-- 20 lut 2010, o 20:55 --
Zrobiłam podpunkt b) do zadania pierwszego. I doszłam do następującego wniosku:
wypisuję, że \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} = 21}\)
rozpisuję, tak jak kolega podpowiedział, wzorem skróconego mnożenia:
(a-b)(a+b)=5
iiiii nie wiem czy dobrze rozumuję, ale tak sprawdzam na kolejnych liczbach, i eureko, pasuje!
w drugim nawiasie (a+b) suma czynników musi być równa wynikowi (w przypadku podp. b) = 21). Wybieram dwie kolejne liczby dające w sumie 21 (10 i 11). I pasuje...
Wniosek: Wybierz dwie kolejne liczby dające w sumie różnicę pól.
Prawda czy fałsz?
-- 20 lut 2010, o 21:11 --
2. Z Talesa masz, że dłuższa przekątna = \(\displaystyle{ 2\cdot 2,4 dm}\)
ok... znam tw. Talesa, rozpisałam ładnie na karce co z czego wychodzi, ale dlaczego \(\displaystyle{ 2\cdot 2,4 dm}\)[/quote] ?-- 20 lut 2010, o 22:07 --zadanie 2 zrobione oczywiście bez podp. d), ale przy tym się już poddałam...
a) \(\displaystyle{ d_{1}= 4,8 , d_{2}=2}\)
b) Obw = 10,4 dm
c) h =~ 1,85
Hm, w pierwszym zadaniu też do tego doszłam, że \(\displaystyle{ a^{2}}\) - \(\displaystyle{ b^{2}}\) = 5, lecz później nie wiedziałam co mam zrobić z dwoma niewiadomymi. Z reguły był albo jakiś haczyk, albo układ równań, a tu niczego więcej się nie dopatrzyłam Zgadywać, hmm. Najmniejsze to będą 3 i 2.
Zerknę na dalsze zadania...
-- 20 lut 2010, o 20:55 --
Zrobiłam podpunkt b) do zadania pierwszego. I doszłam do następującego wniosku:
wypisuję, że \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} = 21}\)
rozpisuję, tak jak kolega podpowiedział, wzorem skróconego mnożenia:
(a-b)(a+b)=5
iiiii nie wiem czy dobrze rozumuję, ale tak sprawdzam na kolejnych liczbach, i eureko, pasuje!
w drugim nawiasie (a+b) suma czynników musi być równa wynikowi (w przypadku podp. b) = 21). Wybieram dwie kolejne liczby dające w sumie 21 (10 i 11). I pasuje...
Wniosek: Wybierz dwie kolejne liczby dające w sumie różnicę pól.
Prawda czy fałsz?
-- 20 lut 2010, o 21:11 --
2. Z Talesa masz, że dłuższa przekątna = \(\displaystyle{ 2\cdot 2,4 dm}\)
ok... znam tw. Talesa, rozpisałam ładnie na karce co z czego wychodzi, ale dlaczego \(\displaystyle{ 2\cdot 2,4 dm}\)[/quote] ?-- 20 lut 2010, o 22:07 --zadanie 2 zrobione oczywiście bez podp. d), ale przy tym się już poddałam...
a) \(\displaystyle{ d_{1}= 4,8 , d_{2}=2}\)
b) Obw = 10,4 dm
c) h =~ 1,85
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Romb, trapez, podobieństwo figur.
2. d) mając bok (da się go wyznaczyć z przekątnych) - masz też jego połowę - a trójkąt jest równoramienny
,,dlaczego" - odcinek łączący środki boków (dzieli ramiona kąta na połowy), czyli sam jest połową drugiego z równoległych (tu jest nią przekątna).
,,dlaczego" - odcinek łączący środki boków (dzieli ramiona kąta na połowy), czyli sam jest połową drugiego z równoległych (tu jest nią przekątna).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Romb, trapez, podobieństwo figur.
fakt, dziękujępiasek101 pisze:2. d) mając bok (da się go wyznaczyć z przekątnych) - masz też jego połowę - a trójkąt jest równoramienny
,,dlaczego" - odcinek łączący środki boków (dzieli ramiona kąta na połowy), czyli sam jest połową drugiego z równoległych (tu jest nią przekątna).