obwód równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
obwód równoległoboku
\(\displaystyle{ \left|FH \right|= \left|EG \right|=4cm}\)
\(\displaystyle{ \left|AD \right|= \left|BC \right|=6cm}\)
\(\displaystyle{ \left|AB \right|= \left|DC \right|= \left|AE \right|+ \left|EG \right|+ \left|GB \right|=1cm+4cm+2cm=7cm}\)
\(\displaystyle{ Obw.=2 \cdot\left|DC \right|+2 \cdot \left|BC \right|=2 \cdot 7+2 \cdot 6=26cm}\)
\(\displaystyle{ \left|AD \right|= \left|BC \right|=6cm}\)
\(\displaystyle{ \left|AB \right|= \left|DC \right|= \left|AE \right|+ \left|EG \right|+ \left|GB \right|=1cm+4cm+2cm=7cm}\)
\(\displaystyle{ Obw.=2 \cdot\left|DC \right|+2 \cdot \left|BC \right|=2 \cdot 7+2 \cdot 6=26cm}\)