Dowód równości odcinków w kwadracie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aska_511
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 lut 2010, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dowód równości odcinków w kwadracie

Post autor: aska_511 »

Szukam maksymalnej ilości dowodów tego zadania.

Dany jest kwadrat ABCD.
Z wierzchołka D poprowadzono prostą przecinającą bok AB w połowie, tak samo drugą prostą połowiącą bok CB. Wykazać, że przekątna AC, jest podzielona prostymi wychodzącymi z wierzchołka D na trzy równe części.

Za każdą pomoc dziękuję, z tego co wiem jest ok. 30 możliwych dowodów tego zadanka
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dowód równości odcinków w kwadracie

Post autor: piasek101 »

Np tak :
- połącz środek przekątnej AC (E) ze środkami boków AB (F) i BC (G)
- z podobieństwa trójkątów tych o bokach EG i DC.
aska_511
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 lut 2010, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dowód równości odcinków w kwadracie

Post autor: aska_511 »

Dzięki, tylko że mam udowodnić:
H - punkt przecięcia prostej DF z z przekątną AC
I - punkt przecięcia prostej DG z przekątną AC

Wykazać: |AH|=|HI|=|IC|
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dowód równości odcinków w kwadracie

Post autor: piasek101 »

To myślisz , że nie wiem w jakim zadaniu podpowiadam ?

To co masz udowodnić wynika z podobieństwa trójkątów o jakich pisałem (|IC|=2|IE|) i położenia środka przekątnej (E) (ale to drugie jest oczywiste - chyba).
aska_511
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 lut 2010, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dowód równości odcinków w kwadracie

Post autor: aska_511 »

Fakt, nie zauważyłam tego związku z którego wynika, że |IC|=2|IE|. Dziękuję bardzo:)
ODPOWIEDZ