trójkąt równoboczny ABC
trójkąt równoboczny ABC
W trójkącie równobocznym ABC na boku AB obrano tak punkt P, że jego odległość od boku AC jest równa 3, a odległość od boku BC jest równa 6. Oblicz bługość odcinka CP.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trójkąt równoboczny ABC
zrób rysunek, policz boki małych trójkątów prostokątnych ( 30, 60, 90 ) oraz bok trójkąta podstawowego i z pitagorasa - szukany odcinek
trójkąt równoboczny ABC
nie wychodzi mi... nie wiem o co chidz wyniki ma byc dwa pierwiastki z 21 a mi wychodzi 1/8
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trójkąt równoboczny ABC
liczysz np z sin i cos.
boki mniejszego trójkąta: \(\displaystyle{ \sqrt{3}; 3, 2 \, \sqrt{3}}\);
boki większego trójkąta: \(\displaystyle{ 2 \, \sqrt{3}; 6, 4 \, \sqrt{3}}\);
kok trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ 2 \, \sqrt{3}+ 4 \, \sqrt{3}}\);
i wyjdzie jak w odpowiedzi
boki mniejszego trójkąta: \(\displaystyle{ \sqrt{3}; 3, 2 \, \sqrt{3}}\);
boki większego trójkąta: \(\displaystyle{ 2 \, \sqrt{3}; 6, 4 \, \sqrt{3}}\);
kok trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ 2 \, \sqrt{3}+ 4 \, \sqrt{3}}\);
i wyjdzie jak w odpowiedzi