Zadanie z Twierdzenia Talesa na rozgrzewke

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
retard1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 sie 2006, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Zadanie z Twierdzenia Talesa na rozgrzewke

Post autor: retard1 »

W trójkacie równobocznym ABC obrano na boku BC aki punkt E, że |BE| : |EC| = 1:2. Oblicz tangens kąta BAE.

[ Dodano: 11 Wrzesień 2006, 21:52 ]
kto pomoze ma jakis pomysl musze to zrobic do 24:00 ;/
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Zadanie z Twierdzenia Talesa na rozgrzewke

Post autor: Comma »

Masz trójkąt ABE. Z punktu E opuszczasz wysokość, która wyznacza wraz z odcinkiem AB punkt D. Wysokość ED jest równa jednej trzeciej wysokości trójkąta równobocznego. Odcinek AD jest równy 5/6 odcinka AB. I masz dane do tangensa.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Zadanie z Twierdzenia Talesa na rozgrzewke

Post autor: sushi »

zadanie nie jest trudne - zauważ ,że punkt E dzieli odcinek BC w stosunku 2 do 1, weźmy sobie punkt F z odcinka EB by był jego środkiem i połaczmy z wierzchołkiem A. Wtedy długość odcinków BF=FE=EC są sobie równe a kąt w wierzchołku A został podzielony na trzy równe części. Trójkąt jest równoboczny, zatem każdy kąt wynosi 60 stopni. Nasz szukany kąt ma 40 stopni.
ODPOWIEDZ