Witam. Dostałem pare zadań do zrobienia. Mam problem z dwoma teoretycznie najprostszymi zadaniami. Mianowicie:
1. Pole kwadratu którego przekątna jest o 1 cm dłuższa od boku, jest równe:
A. \(\displaystyle{ (3+2 \sqrt{2}) cm^{2}}\)
B. \(\displaystyle{ (3-\sqrt{2}) cm^{2}}\)
C. \(\displaystyle{ 3 cm^{2}}\)
D. \(\displaystyle{ (\sqrt{2} - 1 cm^{2}p}\)
Wynika z tego zadania że \(\displaystyle{ a\sqrt{2}=a+1}\) Ale nie potrafie wyznaczyć poprawnie a.
2. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\). Wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma:
A. \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\)
B. \(\displaystyle{ 4,8\sqrt{2}}\)
C. \(\displaystyle{ 2,4}\)
D. \(\displaystyle{ 2,4\sqrt{2}}\)
Prosiłbym także o rozwiązanie abym mógł przeanalizować.
figury geometryczne na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:\\Files
- Podziękował: 3 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
figury geometryczne na płaszczyźnie
ZAd 2
Liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab= \frac{1}{2}3 \sqrt{2} \cdot 4 \sqrt{2}=12}\)
Z tw. Pitagorasa wyliczymy, że \(\displaystyle{ c= \sqrt{50}=5 \sqrt{2}}\) i liczysz
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ch= \frac{1}{2}ab}\)
Pozdrawiam.
Liczysz pole ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab= \frac{1}{2}3 \sqrt{2} \cdot 4 \sqrt{2}=12}\)
Z tw. Pitagorasa wyliczymy, że \(\displaystyle{ c= \sqrt{50}=5 \sqrt{2}}\) i liczysz
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ch= \frac{1}{2}ab}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:\\Files
- Podziękował: 3 razy