oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi prostokąta..
oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi prostokąta..
Pole prostokąta jest równe 9cm do kwadratu a średnica okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość 6cm. oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi prostokąta..
- dramacik
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi prostokąta..
Przekątne dzielą prostokąt na cztery trójkąty o równych polach. Weźmy jeden z trójkątów ostrokątnych. Jego pole to \(\displaystyle{ \frac{9}{4}}\). Jednocześnie pole tego trójkąta to sinus szukanego kąta pomnożony przez połowę iloczynu długości ramion przyległych do tego kąta. Czyli \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot\frac{1}{2}\cdot\sin \alpha=\frac{9}{4}}\)
Dlatego \(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{1}{2}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{6}}\)
Dlatego \(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{1}{2}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{6}}\)