na bokach kwadratu zbudowano trójkąty równoboczne, których trzecie wierzchołki leża na zewnątrz danego kwadratu. wykaż, że łącząc te trzecie wierzchołki odcinkami otrzymamy kwadrat. obilicz stosunek pól obu kwadratów
pomocy
obilicz stosunek pól obu kwadratów
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
obilicz stosunek pól obu kwadratów
Niech te trzecie wierzchołki to odpowiednio ABCD. Mamy wykazać, że czworokąt ABCD jest kwadratem. Zauważ, że odcinki AC i BD to przekątne tego czworokąta ponadto AC=BD oraz \(\displaystyle{ AC \perp DB}\), czyli czworokąt ABCD musi być kwadratem.
Jeśli chodzi o stosunek, przyjmijmy za \(\displaystyle{ a}\) długość boku kwadratu wyjściowego. Wtedy \(\displaystyle{ P_1=a^2}\). Przekątna kwadratu ABCD jest równa \(\displaystyle{ d=a+2\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=a+a\sqrt{3}}\), a pole \(\displaystyle{ P_{ABCD}=\frac{d^2}{2}}\)
Stosunek pól \(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_{ABCD}}}\).
Jeśli chodzi o stosunek, przyjmijmy za \(\displaystyle{ a}\) długość boku kwadratu wyjściowego. Wtedy \(\displaystyle{ P_1=a^2}\). Przekątna kwadratu ABCD jest równa \(\displaystyle{ d=a+2\cdot \frac{a\sqrt{3}}{2}=a+a\sqrt{3}}\), a pole \(\displaystyle{ P_{ABCD}=\frac{d^2}{2}}\)
Stosunek pól \(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_{ABCD}}}\).
obilicz stosunek pól obu kwadratów
a mogłabyś jakoś prościej, tak na "chłopski rozum" bo muszę to wytłumaczyć na forum klasy.