okrag i trojkat rownoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 39 razy
okrag i trojkat rownoramienny
Na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionammi 120st. oblicz długości boków tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
okrag i trojkat rownoramienny
\(\displaystyle{ r=3 \sqrt{3}; \ \alpha= 120^{0}; \ \beta= \gamma = 30^{0}\\
r= \frac{2P}{a+b+c}= \frac{ \frac{1}{2}a^2 \sin \alpha}{2a+b}==3 \sqrt{3}}\) ale też:
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}= \frac{ \frac{1}{2}ab \sin \beta}{2a+b}==3 \sqrt{3}}\)
2 równania z dwoma niewiadomymi, w 2 zamiast bety moze byc rownie dobrze gamma- nie ma znaczenia
r= \frac{2P}{a+b+c}= \frac{ \frac{1}{2}a^2 \sin \alpha}{2a+b}==3 \sqrt{3}}\) ale też:
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{a+b+c}= \frac{ \frac{1}{2}ab \sin \beta}{2a+b}==3 \sqrt{3}}\)
2 równania z dwoma niewiadomymi, w 2 zamiast bety moze byc rownie dobrze gamma- nie ma znaczenia