Wysokość równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wysokość równoległoboku

Post autor: mariaPCD »

Jeden z boków równoległoboku jest o 9cm krótszy od wysokości h opuszczonej na ten bok. Pole tego równoległoboku wynosi \(\displaystyle{ 36cm{2}}\) .Oblicz h.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wysokość równoległoboku

Post autor: Lbubsazob »

a - bok
h - wysokość
\(\displaystyle{ h=a+9 \\
a(a+9)=36 \\
a^2+9a-36=0}\)


Z równania kwadratowego wychodzi \(\displaystyle{ \begin{cases} a=3 \\ h=12 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, o 20:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wysokość równoległoboku

Post autor: mariaPCD »

Moim zdaniem h powinno wyjść 12, ponieważ P=a*h czyli 36=3*h /:3 daje nam h=12 cm

Ale nie wiem na 100%
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wysokość równoległoboku

Post autor: Lbubsazob »

Oczywiście że 12 Sorki za błąd
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wysokość równoległoboku

Post autor: mariaPCD »

Nie ma sprawy ale jak rozpisywałam to się zorientowałam. Dzięki
ODPOWIEDZ