miary katów
miary katów
W trójkącie równoramiennym miara kata \(\displaystyle{ \alpha}\) przy podstawie stanowi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) miary beta kata zawartego miedzy ramionami tego trojkata.Wyznacz miary alfa i beta.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
miary katów
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha + \beta = 180^o \\ \alpha=\frac{2}{5} \beta \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha=40^o \\ \beta=100^o \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha=40^o \\ \beta=100^o \end{cases}}\)