równoległobok, długości boków itp

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

równoległobok, długości boków itp

Post autor: Susanna »

W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę 60 stopni , a dłuższa przekątna ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)

a) oblicz długość boków
b) długość wysokości rownolegloboku poprowadzonej na dłuzszy bok.
c) objętość bryly otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuzszego boku.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

równoległobok, długości boków itp

Post autor: mateusz_rad »

https://matematyka.pl/5430.htm

Był ten typ zadania.

Pzdr.
MM.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

równoległobok, długości boków itp

Post autor: Susanna »

Na profilu podstawowym nie ma twierdzenia cosinusów, więc nie wiem ja się zabrać za to zadanie i mi wychodzą głupoty, nie takie jak powinny wyjść w odpowiedziach.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

równoległobok, długości boków itp

Post autor: mateusz_rad »

Możesz skorzystać z własności równoległoboku, a boki tej figury możesz policzyć albo z własności trójkątów albo z tw. Pitagorasa.


Pzdr.
MM.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

równoległobok, długości boków itp

Post autor: Susanna »

Wiem jak mam to zrobić! Chodzi mi o to, aby ktoś sprawdził ile ma wyjść w każdym podpunkcie i napisał jak to liczyć a ja sobie już dam radę. Nie chcę pustych słów bo tak to i sama sobie radzę. skoro mi nie wychodzi, to piszę na forum. Ale "dzięki". Poradzę sobie inaczej
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

równoległobok, długości boków itp

Post autor: wujomaro »

a)\(\displaystyle{ d _{2}= \sqrt{a ^{2}+2abcos60^{o}+b ^{2} }=4 \sqrt{3}}\) gdzie \(\displaystyle{ cos60^{o}= \frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ a=2b}\)
Powoli liczysz sobie boki.
b)h policzysz z tw. Pitagorasa, mając dane boki.
c) A nad tą bryłą to wystarczy się tylko trochę zastanowić.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ