Oblicz obwód trójąta
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz obwód trójąta
Poprowadź wysokość do podstawy; podzieli ona podstawę na odcinki (x) i (12-x).
Zobacz trójkąty prostokątne z danymi kątami i uzależniaj od siebie ich boki.
Zobacz trójkąty prostokątne z danymi kątami i uzależniaj od siebie ich boki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Oblicz obwód trójąta
Z twierdzenia sinusów
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}= \frac{b}{sin\beta}= \frac{c}{sin\gamma}}\)
boki trójkąta: \(\displaystyle{ a, b, c=12}\)
kąty: \(\displaystyle{ \alpha=30, \beta=45, \gamma=105}\)
\(\displaystyle{ \frac{12}{sin105}= \frac{a}{sin45} \\
sin105=sin(60+45)=sin60\cdot cos45 + cos45\cdot sin60 = \frac{ \sqrt{6} }{4}+ \frac{ \sqrt{2} }{4} = \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4} \\
\frac{12}{ \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4} } = \frac{a}{ \frac{ \sqrt{2} }{2} } \\
\frac{48}{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} } = \frac{2a}{ \sqrt{2} }\\
48 \sqrt{2}=2a( \sqrt{6}+ \sqrt{2}) \\
a= \frac{48 \sqrt{2} }{2( \sqrt{6}+ \sqrt{2} ) }}\)
Jak sprawdzisz sin45 i sin105 w tablicach, wyjdzie mniej więcej to samo
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin\alpha}= \frac{b}{sin\beta}= \frac{c}{sin\gamma}}\)
boki trójkąta: \(\displaystyle{ a, b, c=12}\)
kąty: \(\displaystyle{ \alpha=30, \beta=45, \gamma=105}\)
\(\displaystyle{ \frac{12}{sin105}= \frac{a}{sin45} \\
sin105=sin(60+45)=sin60\cdot cos45 + cos45\cdot sin60 = \frac{ \sqrt{6} }{4}+ \frac{ \sqrt{2} }{4} = \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4} \\
\frac{12}{ \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4} } = \frac{a}{ \frac{ \sqrt{2} }{2} } \\
\frac{48}{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} } = \frac{2a}{ \sqrt{2} }\\
48 \sqrt{2}=2a( \sqrt{6}+ \sqrt{2}) \\
a= \frac{48 \sqrt{2} }{2( \sqrt{6}+ \sqrt{2} ) }}\)
Jak sprawdzisz sin45 i sin105 w tablicach, wyjdzie mniej więcej to samo