pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
fiolunia3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

pole trapezu

Post autor: fiolunia3 »

Pilnie prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dodam ze jestem w 2LO na profilu matematycznym.

Na kole o promieniu r opisano trapez prostokątny. Najkrótszy bok trapezu jest o 50% dłuższy od promienia r. Oblicz pole tego trapezu.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole trapezu

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ 2r=h}\)
\(\displaystyle{ a=150 \% r}\)
\(\displaystyle{ a=75 \% h}\)
Skoro tak, to zastanów się jak obliczyć podstawę b potrzebn do obliczenia pola \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} \cdot h}\)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole trapezu

Post autor: Sherlock »

Zerknij tu: post587464.htm i spróbuj analogicznie. U Ciebie \(\displaystyle{ r}\) to tam \(\displaystyle{ 4}\), zaś tamtejsze \(\displaystyle{ 6}\) to Twoje \(\displaystyle{ 1,5r}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

pole trapezu

Post autor: tometomek91 »

Wysokość - 2r, krótsza podstawa - 1,5r, dłuższa - 1,5r+x. Obliczamy dłuższy bok trapezu, stosując twierdzenie Pitagorasa w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 2r i x. Jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg to sumy przeciwległych boków są jednakowe, zatem obliczamy x przyrównując sumy przeciwległych boków.
fiolunia3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

pole trapezu

Post autor: fiolunia3 »

Dziekuje bardzo:) wynik wyszedł jak powinien:)
ODPOWIEDZ