nierówność trójkąta
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
nierówność trójkąta
Niech wierzchołki A,B będą końcami dłuższego (nie-krótszego) boku. Wtedy \(\displaystyle{ |AP|+|BP| \ge |AB|}\). Tak samo: \(\displaystyle{ |CP|+|DP| \ge |CD|}\). Sumując stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ |AP|+|BP|+|CP|+|DP| \ge |AB|+|CD| \ge |AB|+|BC|=\frac{1}{2}O}\)
\(\displaystyle{ \blacksquare}\)
\(\displaystyle{ |AP|+|BP|+|CP|+|DP| \ge |AB|+|CD| \ge |AB|+|BC|=\frac{1}{2}O}\)
\(\displaystyle{ \blacksquare}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
nierówność trójkąta
A,B, C, D - wierzchołki czworokąta; P - dowolny punkt płaszczyzny.
\(\displaystyle{ |AP|+|BP|>|AB|\\
|AP|+|DP|>|AD|\\
|DP|+|CP|>|CD|\\
|CP|+|BP|>|BC|}\)
Dodając stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2|AP|+2|BP|+2|CP|+2|DP|>|AB|+|AD|+|CD|+|BC|\ \ \ \ /:2\\
|AP|+|BP|+|CP|+|DP|>\frac{Ob}{2}}\)
c.n.u.-- 13 lut 2010, o 22:44 --
\(\displaystyle{ |AP|+|BP|>|AB|\\
|AP|+|DP|>|AD|\\
|DP|+|CP|>|CD|\\
|CP|+|BP|>|BC|}\)
Dodając stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2|AP|+2|BP|+2|CP|+2|DP|>|AB|+|AD|+|CD|+|BC|\ \ \ \ /:2\\
|AP|+|BP|+|CP|+|DP|>\frac{Ob}{2}}\)
c.n.u.-- 13 lut 2010, o 22:44 --
Dasio11, dlaczego to równe jest połowie obwodu?Dasio11 pisze:\(\displaystyle{ |AB|+|BC|=\frac{1}{2}O}\)